De Stijlvolle Fonteinkraan: Functioneel en Praktisch voor Elke Badkamer

0 Reacties

fonteinkraan

De fonteinkraan: stijlvol en functioneel

Een fonteinkraan is een klein, maar essentieel onderdeel van elke badkamer of toiletruimte. Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij het inrichten van je interieur, kan een fonteinkraan een groot verschil maken in zowel de stijl als de functionaliteit van de ruimte.

Wat is een fonteinkraan precies? Een fonteinkraan is een speciaal ontworpen kraan die wordt gebruikt om water te laten stromen in een wastafel of fontein. Het onderscheidende kenmerk van een fonteinkraan is zijn compacte formaat en slanke ontwerp, waardoor het perfect past bij kleine wastafels of fonteinen die vaak worden gebruikt in toiletruimtes.

Een van de belangrijkste voordelen van een fonteinkraan is dat het ruimtebesparend is. Door zijn compacte formaat neemt hij weinig ruimte in beslag op de wastafel, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere items zoals zeepdispensers of handdoeken. Dit maakt het ideaal voor kleine badkamers of toiletruimtes waar elke centimeter telt.

Naast functionaliteit speelt ook esthetiek een belangrijke rol bij de keuze voor een fonteinkraan. Tegenwoordig zijn er talloze ontwerpen en stijlen beschikbaar, variërend van strak en modern tot klassiek en elegant. Of je nu kiest voor een minimalistische look met rechte lijnen en glanzende afwerkingen, of juist voor een meer traditionele uitstraling met gebogen vormen en vintage details, er is altijd een fonteinkraan die perfect past bij jouw persoonlijke stijl en interieur.

Daarnaast biedt de fonteinkraan ook technologische innovaties. Zo zijn er tegenwoordig fonteinkranen verkrijgbaar met touchless functies, waarbij je het water kunt activeren zonder de kraan aan te raken. Dit draagt niet alleen bij aan een hygiënische omgeving, maar is ook nog eens energiebesparend doordat het water alleen stroomt wanneer dat nodig is.

Bij het kiezen van een fonteinkraan is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Kies voor een betrouwbare fabrikant die hoogwaardige materialen gebruikt en garant staat voor langdurige prestaties. Hierdoor ben je verzekerd van een fonteinkraan die jarenlang meegaat en bestand is tegen dagelijks gebruik.

Kortom, de fonteinkraan is niet zomaar een functioneel onderdeel van je badkamer of toiletruimte, maar kan ook dienen als een stijlvolle toevoeging aan je interieur. Met zijn ruimtebesparende ontwerp, esthetische mogelijkheden en technologische innovaties biedt de fonteinkraan zowel praktisch gemak als visuele aantrekkingskracht. Dus waar wacht je nog op? Kies vandaag nog voor een fonteinkraan die perfect past bij jouw persoonlijke stijl en creëer een badkamer of toiletruimte die zowel functioneel als mooi is.

 

8 Veelgestelde vragen over fonteinkranen: antwoorden en advies

 1. Hoeveel kost een fonteinkraan?
 2. Welke soorten fonteinkranen zijn er?
 3. Is een fonteinkraan moeilijk te installeren?
 4. Wat is het verschil tussen een wand- en een vloerfonteinkraan?
 5. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een fonteinkraan?
 6. Welke materialen worden gebruikt voor het maken van fonteinkranen?
 7. Waar kan ik de beste kwaliteit fonteinkranen vinden?
 8. Zijn er speciale soorten fonteinkranenspecifiek voor badkamers of keukens beschikbaar?

Hoeveel kost een fonteinkraan?

De prijs van een fonteinkraan kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het materiaal, het ontwerp en de functionaliteiten. Over het algemeen zijn er fonteinkranen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.

Eenvoudige en basisfonteinkranen kunnen beginnen bij ongeveer €20 tot €50. Deze zijn meestal gemaakt van verchroomd messing of kunststof en hebben een eenvoudig ontwerp zonder extra functies.

Voor meer stijlvolle en hoogwaardige fonteinkranen met betere afwerkingen en materialen, zoals roestvrij staal of geborsteld nikkel, kunnen de prijzen variëren tussen €50 en €150.

Als je op zoek bent naar fonteinkranen met geavanceerde functies zoals touchless bediening, temperatuurregeling of waterbesparende technologieën, dan kan de prijs hoger liggen. Deze kranen kunnen variëren van €150 tot meer dan €300, afhankelijk van de merken en specificaties.

Het is belangrijk om te onthouden dat naast de aanschafprijs ook rekening moet worden gehouden met eventuele installatiekosten. Als je niet handig bent in loodgieterswerkzaamheden, is het mogelijk dat je een professional moet inhuren om de fonteinkraan correct te installeren.

Het is raadzaam om verschillende merken en modellen te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Op die manier kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden die past bij jouw budget en behoeften.

Welke soorten fonteinkranen zijn er?

Er zijn verschillende soorten fonteinkranen beschikbaar, elk met hun eigen ontwerp en functionaliteit. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten fonteinkranen:

 1. Staande fonteinkraan: Dit type kraan heeft een vrijstaand ontwerp en wordt direct op de wastafel of fontein geplaatst. Het biedt een moderne en minimalistische uitstraling.
 2. Wandgemonteerde fonteinkraan: Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit type kraan aan de muur bevestigd boven de wastafel of fontein. Het zorgt voor een strakke uitstraling en bespaart ruimte op het aanrechtblad.
 3. Inbouwfonteinkraan: Dit type kraan wordt in de muur ingebouwd, waardoor alleen het bedieningspaneel zichtbaar blijft. Het geeft een gestroomlijnde en moderne uitstraling aan de badkamer.
 4. Hoekfonteinkraan: Deze kraan is speciaal ontworpen om te passen in hoekfonteinen of kleine wastafels die zich in hoeken bevinden. Het maximaliseert de beschikbare ruimte en biedt een functionele oplossing voor compacte badkamers.
 5. Fonteinkraan met uittrekbare sproeikop: Sommige fonteinkranen hebben een uittrekbare sproeikop die het gemakkelijker maakt om je handen te wassen of water te verzamelen in een kleine wastafel.
 6. Touchless (aanraakvrije) fonteinkraan: Deze moderne kraan maakt gebruik van infraroodtechnologie om het water te activeren zonder de kraan aan te raken. Dit zorgt voor een hygiënische en handige ervaring.

Daarnaast zijn er ook fonteinkranen beschikbaar in verschillende afwerkingen, zoals chroom, roestvrij staal, geborsteld nikkel en matzwart. Deze afwerkingen voegen een decoratief element toe aan de fonteinkraan en kunnen worden afgestemd op de rest van de badkamerinrichting.

Het kiezen van het juiste type fonteinkraan hangt af van je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en het gewenste design. Het is belangrijk om rekening te houden met zowel functionaliteit als esthetiek bij het maken van je keuze.

Is een fonteinkraan moeilijk te installeren?

Het installatieproces van een fonteinkraan kan variëren afhankelijk van de specifieke kraan en de bestaande situatie in je badkamer of toiletruimte. Over het algemeen kan het installeren van een fonteinkraan echter als relatief eenvoudig worden beschouwd, vooral als je enige ervaring hebt met doe-het-zelf klussen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het installeren van een fonteinkraan:

 1. Verzamel de benodigde gereedschappen: Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt, zoals een verstelbare moersleutel, een pijpsleutel, een schroevendraaier en afdichtingstape.
 2. Schakel de watertoevoer uit: Voordat je begint met de installatie, moet je altijd de watertoevoer naar de wastafel afsluiten. Dit kun je doen door de hoofdkraan in je huis uit te schakelen.
 3. Verwijder de oude kraan: Als er al een kraan op de wastafel zit, moet je deze eerst verwijderen voordat je de nieuwe fonteinkraan kunt installeren. Dit kan betekenen dat je bepaalde onderdelen losdraait of losmaakt, zoals moeren en slangen.
 4. Plaatsing van de nieuwe fonteinkraan: Plaats de nieuwe fonteinkraan op het gat in de wastafel en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Gebruik indien nodig afdichtingstape om een waterdichte afdichting te creëren.
 5. Sluit de watertoevoer aan: Sluit de watertoevoerleidingen aan op de juiste aansluitpunten van de fonteinkraan. Zorg ervoor dat je de juiste leidingen voor warm en koud water gebruikt en zorg ervoor dat ze stevig zijn vastgedraaid.
 6. Controleer op lekkages: Nadat alle aansluitingen zijn gemaakt, moet je controleren op eventuele lekkages. Zet de watertoevoer weer aan en laat het water door de kraan stromen om te controleren of alles goed functioneert.

Het is belangrijk op te merken dat als je geen ervaring hebt met loodgieterswerk, het raadzaam kan zijn om een professionele loodgieter in te schakelen om de fonteinkraan voor je te installeren. Een professional heeft de nodige kennis en expertise om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geïnstalleerd en dat er geen problemen ontstaan.

Als je echter vertrouwd bent met basis-doe-het-zelf klussen en de instructies van de fabrikant volgt, zou het installeren van een fonteinkraan geen al te moeilijke taak moeten zijn.

Wat is het verschil tussen een wand- en een vloerfonteinkraan?

Een wandfonteinkraan en een vloerfonteinkraan zijn twee verschillende soorten kranen die worden gebruikt in fonteinen of wastafels. Het belangrijkste verschil tussen beide is de manier waarop ze zijn geïnstalleerd.

Een wandfonteinkraan, zoals de naam al aangeeft, wordt aan de muur gemonteerd. Dit betekent dat de waterleidingen en bevestigingen verborgen zijn achter de muur, waardoor een strak en minimalistisch uiterlijk ontstaat. Een wandfonteinkraan wordt vaak gebruikt bij moderne interieurs waarbij een naadloze uitstraling gewenst is. Het biedt ook meer ruimte op het aanrechtblad of de wastafel, omdat er geen kraan op staat.

Aan de andere kant wordt een vloerfonteinkraan op de vloer geplaatst, naast de fontein of wastafel. Dit type kraan heeft meestal een hoge uitloop en kan worden gecombineerd met een vrijstaande fontein of wastafel. Een vloerfonteinkraan voegt een decoratief element toe aan de ruimte en kan dienen als een blikvanger in het interieurontwerp. Het is vooral populair in luxueuze badkamers waar elegantie en stijl centraal staan.

Naast het verschil in installatie hebben wand- en vloerfonteinkranen vaak ook verschillende ontwerpen en functionaliteiten. Wandfonteinkranen zijn meestal eenvoudiger van ontwerp, met strakke lijnen en moderne afwerkingen. Vloerfonteinkranen daarentegen bieden vaak meer ontwerpmogelijkheden, met gebogen vormen, opvallende details en verschillende afwerkingen om aan te sluiten bij verschillende interieurstijlen.

Bij het kiezen tussen een wand- of vloerfonteinkraan is het belangrijk om rekening te houden met de esthetiek van de ruimte, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Beide opties kunnen een stijlvolle en functionele toevoeging zijn aan je fontein of wastafel, dus het is vooral een kwestie van welke uitstraling je wilt bereiken en welke installatie het beste past bij je specifieke situatie.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een fonteinkraan?

Het gebruik van een fonteinkraan biedt verschillende voordelen:

 1. Ruimtebesparend: Een fonteinkraan is speciaal ontworpen voor kleine wastafels of fonteinen, waardoor het weinig ruimte inneemt. Dit is ideaal voor compacte badkamers of toiletruimtes waar elke centimeter telt.
 2. Esthetisch aantrekkelijk: Fonteinkranen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, ontwerpen en afwerkingen, waardoor je de perfecte kraan kunt kiezen die past bij jouw persoonlijke smaak en interieur. Of je nu een moderne, minimalistische look wilt of juist een klassieke, traditionele uitstraling, er is altijd een fonteinkraan die bij jouw stijl past.
 3. Functioneel gemak: Een fonteinkraan biedt praktisch gemak in de badkamer of toiletruimte. Je kunt gemakkelijk je handen wassen of water tappen zonder dat je daarvoor een grote wastafel hoeft te gebruiken.
 4. Hygiëne: Tegenwoordig zijn er fonteinkranen verkrijgbaar met touchless functies, waarbij je het water kunt activeren zonder de kraan aan te raken. Dit draagt bij aan een hygiënische omgeving doordat er minder kans is op verspreiding van bacteriën.
 5. Energiebesparing: Sommige fonteinkranen zijn uitgerust met technologische innovaties zoals waterbesparende functies en temperatuurregeling. Hierdoor kun je water en energie besparen, wat zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee.
 6. Duurzaamheid: Het gebruik van een hoogwaardige fonteinkraan van een betrouwbare fabrikant zorgt ervoor dat je kunt genieten van langdurige prestaties. Deze kranen zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen dagelijks gebruik en slijtage.

Kortom, het gebruik van een fonteinkraan biedt niet alleen praktische voordelen, maar voegt ook stijl en functionaliteit toe aan je badkamer of toiletruimte. Met ruimtebesparende ontwerpen, esthetische mogelijkheden en technologische innovaties is de fonteinkraan een waardevolle toevoeging aan elke ruimte.

Welke materialen worden gebruikt voor het maken van fonteinkranen?

Fonteinkranen worden gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van de fabrikant en het gewenste ontwerp. Enkele veelvoorkomende materialen die worden gebruikt voor het maken van fonteinkranen zijn:

 1. Roestvrij staal: Roestvrij staal is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het heeft een strakke en moderne uitstraling, waardoor het goed past bij eigentijdse badkamers.
 2. Messing: Messing is een traditioneel materiaal dat vaak wordt gebruikt voor fonteinkranen. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen corrosie. Messing kan ook worden afgewerkt met verschillende coatings, zoals chroom of nikkel, om een glanzende uitstraling te geven.
 3. Verchroomd messing: Verchroomd messing is een veelvoorkomend materiaal voor fonteinkranen vanwege zijn glanzende en spiegelachtige afwerking. Het biedt ook bescherming tegen corrosie en is gemakkelijk schoon te maken.
 4. Nikkel: Nikkel wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige fonteinkranen vanwege zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Het kan zowel in gepolijste als geborstelde afwerkingen worden gevonden, waardoor het geschikt is voor verschillende interieurstijlen.
 5. Koper: Koper wordt soms gebruikt voor fonteinkranen vanwege zijn warme uitstraling en unieke patina-effect na verloop van tijd. Het kan een rustieke en vintage sfeer toevoegen aan de badkamer.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze van het materiaal invloed kan hebben op de prijs, duurzaamheid en onderhoud van de fonteinkraan. Het is daarom verstandig om verschillende opties te overwegen en rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en budget bij het kiezen van een fonteinkraan.

Waar kan ik de beste kwaliteit fonteinkranen vinden?

Als je op zoek bent naar de beste kwaliteit fonteinkranen, zijn er verschillende opties waar je naar kunt kijken. Hier zijn enkele suggesties om hoogwaardige fonteinkranen te vinden:

 1. Gespecialiseerde sanitairwinkels: Bezoek gerenommeerde sanitairwinkels die zich richten op badkamerinrichting. Deze winkels hebben vaak een breed assortiment aan kwaliteitsmerken en kunnen je helpen bij het vinden van de perfecte fonteinkraan die aan jouw behoeften voldoet.
 2. Online retailers: Er zijn tal van online retailers die gespecialiseerd zijn in sanitairproducten. Ze bieden vaak een uitgebreide selectie van hoogwaardige fonteinkranen van bekende merken. Lees beoordelingen en controleer de reputatie van de verkoper voordat je een aankoop doet.
 3. Merkwebsites: Bezoek de officiële websites van gerenommeerde merken in de sanitairindustrie. Deze websites bieden gedetailleerde informatie over hun productassortiment, inclusief specificaties en technische details over hun fonteinkranen.
 4. Advies van professionals: Raadpleeg een professionele loodgieter of interieurontwerper voor advies over waar je hoogwaardige fonteinkranen kunt vinden. Zij hebben vaak ervaring met verschillende merken en kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Onthoud dat naast het zoeken naar hoogwaardige kwaliteit, het ook belangrijk is om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, budget en de stijl van je badkamer of toiletruimte. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en kies een fonteinkraan die zowel voldoet aan jouw kwaliteitseisen als past bij jouw esthetische voorkeuren.

Zijn er speciale soorten fonteinkranenspecifiek voor badkamers of keukens beschikbaar?

Ja, er zijn speciale soorten fonteinkranen beschikbaar die specifiek ontworpen zijn voor badkamers en keukens. Hoewel beide typen kranen in essentie dezelfde functie hebben – het reguleren van waterstroming – zijn er enkele verschillen in ontwerp en functionaliteit om aan de specifieke behoeften van elke ruimte te voldoen.

Voor badkamers zijn er fonteinkranen die voornamelijk bedoeld zijn voor wastafels. Deze kranen hebben meestal een compact formaat en een slank ontwerp om goed te passen bij de wastafel. Ze kunnen worden geleverd met één hendel of twee aparte knoppen voor warm en koud water. Bovendien zijn er ook wandgemonteerde fonteinkranen beschikbaar, waarbij de kraan direct aan de muur wordt bevestigd boven de wastafel. Deze wandgemonteerde optie creëert een strakke en moderne uitstraling in de badkamer.

Voor keukens zijn er speciale keukenfonteinkranen die rekening houden met de behoeften van een drukke keukenomgeving. Deze kranen hebben over het algemeen een hogere uitloop (ook wel bekend als de hals) om voldoende ruimte te bieden voor het vullen van grote potten en pannen. Sommige keukenfonteinkranen hebben ook een uittrekbare sproeikop, waardoor het gemakkelijker wordt om groenten af te spoelen of de spoelbak schoon te maken. Daarnaast zijn er keukenfonteinkranen met speciale functies zoals een ingebouwd waterfilter of een kokendwaterkraan voor direct heet water.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een fonteinkraan rekening te houden met de specifieke behoeften van de ruimte waarin deze wordt geïnstalleerd. Badkamerfonteinkranen zijn ontworpen voor wastafels en kunnen mogelijk niet voldoen aan de vereisten van een keukenomgeving, en vice versa. Door te kiezen voor een fonteinkraan die specifiek is ontworpen voor de beoogde ruimte, zorg je ervoor dat je de beste functionaliteit en esthetiek krijgt die past bij jouw behoeften.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.